01 april 2019

Light on Painting 2020

La Cambre / KIK-IRPA studiedagen, Brussel, 1 en 2 april 2020


Algemene voorstelling

Op de studiedagen La Cambre / KIK 2020, met als thema licht, zullen internationaal erkende specialisten vanuit diverse invalshoeken hun beroepspraktijken voorstellen. Een panel van kunstenaars, conservator-restauratoren van kunstwerken, tentoonstellingscommissarissen, kunsthistorici, wetenschappers en designers zal zijn meest recente werkzaamheden uit de doeken doen. Tien jaar na de opkomst van LED verlichtingstechnologie, zullen deze studiedagen een gericht en kritisch perspectief bieden op de huidige praktijken en theorieën rond licht en kleur. 

Deze praktijken – artistiek, architecturaal, museaal en wetenschappelijk – exploreren vandaag op een innoverende manier de toepassingen en eigenschappen van licht. In navolging van architectenbureaus die hun nieuwe constructies uitrusten met LED-verlichting, starten de musea een nieuwe reflectie rond verlichting en creëren kunstenaars lumineuze kunstwerken op basis van nieuwe lichttechnologieën. In de context van de technologische verandering, moeten de 20ste-eeuwse museale normen en praktijken worden bevraagd, terwijl de analyse van licht en zijn effecten op de kleuren opnieuw een wetenschappelijk onderwerp is geworden dat hoog op de agenda staat. 

Als meest recente industrieel geproduceerde lichttechnologie wordt LED aangeprezen voor zijn lage energieverbruik. Anderzijds krijgt de technologie veel kritiek voor haar slechte lichtkwaliteit. Men kan vandaag enkel vaststellen dat deze technologie weinig gekend is door het grote publiek of door creatieve professionals en musea, die nochtans direct belang hebben bij deze technologische revolutie. Zonder exhaustief te willen zijn, hebben de studiedagen La Cambre / KIK 2020 tot doel om het publiek, professioneel of student, vanuit een technisch perspectief het hedendaagse onderzoek naar licht en kleur in zijn volle breedte voor te stellen.  

 

Programma

Op 1 en 2 april 2020 zullen in Brussel twee studiedagen worden georganiseerd. De eerste studiedag gaat dieper in op licht en kleur in de beeldende kunsten en het wetenschappelijk onderzoek en wil bruggen slaan tussen deze disciplines. De tweede studiedag belicht de preventieve conservatie en restauratie van kunstwerken, waarbij ook design en architectuur aan bod komen. 

 

Links:

Biography of the speakers
The programme for April 1st & 2nd
The abstracts

AGENDA

25/02/2021, Brussels - Belgium
Conservation Talks: Big Research in Tiny Speeches is back for a second edition! This full-day conference focuses on academic conservation research conducted in Belgium, such as PhD and Master Thesis work. The concept is to give both conservation professionals and students the space to dynamically present their research in tiny, 10 minute speeches. [Meer]
 

BRK NIEUWS

13 mei 2020
Dit rijkelijk geïllustreerd boek bevat de postprints van de 10de editie van het tweedaags internationaal colloquium van BRK-APROA in november 2019. [Meer]